El joc és indispensable per al desenvolupament afectiu, emocional, intel·lectual, motriu i social de l'infant. És el seu motor per a l’adquisició de la iniciativa personal, i una potent font d’interès i plaer. Quan som adults, en canvi, adquirim una mirada vers el joc molt llunyana a aquest punt de vista, com si només formés part del món infantil, i no recordem que ens dóna vida, ens convida a explorar i a viure noves experiències, fomenta el diàleg i el vincle amb l’altre, ens ajuda a integrar regles i a despertar l'infant que vam ser...

Un infant reflecteix l'energia agressiva tenint mal de cap, mal de panxa, retirant-se, no parlant o manifestant autoimposicions simptomàtiques. D'altres amaguen els sentiments autèntics picant, fent puntades de peu o atacant, i d'altres, restant agitats i inquiets com a forma d'evitar sentir qualsevol cosa. Totes aquestes conductes, símptomes inapropiats i insatisfets, són diferents facetes de l'emoció ràbia. La finalitat d'aquesta teràpia és que l'infant visqui experiències on pugui sentir l'energia agressiva i estigui còmode amb ella per poder expressar les seves emocions reprimides i/o conflictes interns de forma adequada, evitant així fer-se mal, a ell mateix i/o als demés. A la teràpia del joc, per tant, l'infant juga. Cada joguina que escull pot ser una paraula, i el joc, el seu llenguatge. Tot allò que no parla, ho jugarà.

 


I com ho fem? Usant la capsa de sorra, que aporta una agradable sensació a les mans i als dits, creant una experiència tàctil i cinestèsica ideal. En aquest escenari, els infants poden crear el seu propi món en miniatura i expressar sentiments ocults sense la necessitat de parlar.

Mitjançant un seguit de tècniques, ajudem l'infant a prendre consciència i a fer-se responsable del que sent, tot permetent-li expressar pensaments i sentiments difícils de gestionar a través del joc. I ho fem des de l’acompanyament a l'infant i amb la presència i participació dels pares, perquè és relacionant-nos des del joc que aconseguim un apropament càlid entre l'adult i l'infant i i viceversa.

 

Top